Elektrische Bovendeken kopen

Na een dag hard werken of flink studeren ben je goed moe. Je wilt daarom ook optimaal en comfortabel jouw avonduren en weekend door kunnen komen. En een fijne temperatuur is daarbij een absolute must!
Vooral in de koudere wintermaanden kan het af en toe lastig zijn om deze comfortabele temperatuur te kunnen bereiken. Je hebt namelijk lang niet altijd zin om een trui te moeten dragen of de verwarming aan te hebben.
Misschien is een elektrische bovendeken dan wel de ideale aankoop!
Een elektrische bovendeken is namelijk erop ontwikkeld om jouw lichaam op te warmen. Maar hoe wat is het eigenlijk precies? En hoe werkt een elektrische bovendeken?
In dit artikel spreken we alle voor- en nadelen door en zorgen we ervoor dat jij een duidelijk beeld hebt van wat een elektrische bovendeken voor jou kan betekenen!

Wat is het precies, een elektrische bovendeken?

Ten eerste instantie kun je waarschijnlijk al wel indenken wat een elektrische deken is. Zo’n lekker warm deken waar je lekker op de bank of in bed gebruik van kunt maken voor wat extra warmte. Dit komt vooral tijdens de koudere periodes van het jaar natuurlijk erg van pas.
Maar wist je dat er verschillende soorten elektrische dekens bestaan?
Een elektrische bovendeken is dan ook het stereotype elektrische deken waar mensen aan denken. Je kunt jezelf makkelijk in het deken wikkelen en deze in het stopcontact steken. Het deken warmt op en zorgt ervoor dat jij ook sneller opwarmt.
Vaak worden deze dekens gemaakt van fleece. Fleecedekens staan erom bekend om erg warme en comfortabele dekens te zijn. Ook is een van de eigenschappen van een fleecedeken dat zij snel warm zijn en dat ook blijven.
Precies deze eigenschappen passen dus perfect bij een elektrische bovendeken.

De voordelen van een elektrische bovendeken

Je kunt je voorstellen dat er veel voordelen gebonden zitten aan een elektrische bovendeken, naast dat het alleen maar comfortabel en fijn voelt.
Maar om te beginnen over dat punt, een elektrische bovendeken is erop ontworpen om gelijkmatig de warmte te verspreiden over het hele deken. Dit is dus perfect als je een directe verwarming zoekt na een dag sneeuwpret of na flink natgeregend te zijn.
Een ander voordeel, waar waarschijnlijk niet veel mensen over na denken, is dat het onderaan de streep geld bespaard. Ja echt! Een gemiddeld elektrische bovendeken verbruikt ongeveer 60 watt. Dit is een relatief laag wattage, wat betekent dat je vrij weinig stroom verbruikt. Ook is menig elektrisch bovendeken voorzien van een timer, waardoor de verwarmingselementen zichzelf na een periode uitzetten. Hierdoor bespaar je niet alleen stroom, maar je stookkosten kunnen dus ook een stuk lager zijn!
De lage wattage en de timer zorgen dus ook voor een veilig product. Waar veel elektrische dekens de reputatie hebben van onveilig is dat tegenwoordig niet meer aan de orde. De transformator en de laagspanningskabel zorgen ervoor dat het deken gegarandeerd veilig is!
Het gebruik van een elektrische bovendeken kan er ook voor zorgen dat huisstofmijt minder voorkomt in jouw huis. De huisstofmijt leeft namelijk van jouw dode huidcellen, haar en vocht in het deken. Het gebruik van een elektrische bovendeken kan er dus voorzorgen dat dit afneemt, doordat het de broedplek minder aantrekkelijk maakt voor de mijt.
Tot slot kan het gebruik van een elektrische bovendeken zelf therapeutische werking hebben. Het kan namelijk helpen bij klachten zoals spierpijn, slapeloosheid en spanning. Zelfs bij ernstige aandoeningen zoals fibromyalgie en artritis kan het een positief effect hebben.

Zijn er dan ook nadelen?

“Elk voordeel heeft zo zijn nadeel” luidt het eeuwen oude gezegde. Dat geldt uiteraard ook voor elektrische bovendekens.
Een van de nadelen is en blijft de brandveiligheid. Ondanks dat tegenwoordig alle mogelijke middelen ingezet worden om dit zo risico zo klein mogelijk te maken, kan een elektrische deken altijd een vorm van brandgevaar zijn.
Vroeger was dit echter een veel groter probleem. De technologie was dan ook bij lange na niet zo ver als dat het nu is. Ook waren de veiligheidsvoorschriften een stuk minder strikt, waardoor mensen eigenlijk niet zo goed wisten hoe ze er mee om moesten gaan. Ook tegenwoordig kan het in uiterste gevallen nog voorkomen dat er brand ontstaat. Dit gebeurt uitsluitend wanneer het deken niet goed wordt gebruikt en de richtlijnen niet gehanteerd worden.
Gelukkig zijn de meeste modellen tegenwoordig voorzien van een transformator die ervoor zorgt dat er nooit veel elektriciteit tegelijkertijd door het deken heen gaat. Ook zijn de dekens voorzien van een timer die het deken uitzet na een periode van tijd.
Een ander nadeel is dat een elektrische bovendeken nog altijd beschikt over kabels. Ondanks dat we gewend zijn om met kabels om te gaan, is er altijd risico dat deze gaan slijten. Dat kan voor kortsluiting zorgen. Houdt dus te allen tijde de kwaliteit van je kabels in de gaten en vervang je deken op tijd!

Hoe zit het met de hygiëne?

Je kunt je voorstellen dat het veelvuldig gebruiken van een fleecedeken, of deze nu elektrisch is of niet, ervoor zorgt dat deze vies wordt. Dit kan komen door dode huidcellen en haren, maar ook door simpel je chips te knoeien.
De meeste mensen denken dan ook dat als je een elektrische deken hebt, deze niet uit te wassen is. Gelukkig leven wij in een eeuw waarin een heleboel mogelijk is op het gebied van technologie!
De moderne elektrische bovendekens zijn over het algemeen allemaal te wassen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je de voorwaarde van de fabrikant hierover goed ten raden gaat.
In veel gevallen kun je simpelweg de kabels van de buitenkant van het deken verwijderen. In de handleiding van jouw deken staat precies hoe je dit moet doen. Vervolgens kun je het deken gewoon in de wasmachine wassen.
Let er wel op dat je het deken niet te heet wast, maximaal op 30 graden. Als je hem te heet wast vergoot je de kans dat hij krimpt en niet meer aan te sluiten is op de kabels.
Tot slot is het van letterlijk levensbelang dat je het deken helemaal laat opdrogen voordat je hem weer in gebruik neemt. Doe je dit niet, dan is de kans aanwezig dat je kortsluiting creëert of nog erger jezelf elektrocuteert.

De timer

Een van de meest vooruitstrevende en prominente functies van de elektrische dekens van vandaag is de timer. Deze zorgt ervoor dat jouw deken zich na een periode van tijd vanzelf uitschakelt.
Er bestaat namelijk een behoorlijk risico dat je in slaap valt als je onder zo’n lekker, comfortabel deken ligt. En als dit deken dat vervolgens heel lang aan blijft staan kan dat negatieve gevolgen hebben. Zowel voor het deken als voor jouw lichaam.
Het kan zo zijn dat de verwarmingselementen van het deken sneller slijten als deze te lang achterelkaar worden gebruikt. Doordat de timer ervoor zorgt dat het apparaat nooit te lang gebruikt wordt hoef je je geen zorgen te maken dat deze slijten

Temperatuur regelen

Als je gebruikmaakt van een elektrische bovendeken, dan wil je natuurlijk zelf de temperatuur kunnen regelen. Je wilt namelijk niet dat je het te heet of te koud krijgt.
Gelukkig beschikken de moderne bovendekens over een handig kastje waarmee je precies de temperatuur kunt regelen. Ook kun je via dit kastje de timer beheren.
Het kastje is vaak uitgerust met een klein lcd-scherm. Hierop kun je precies zien hoe warm het deken staat en hoe lang de timer het nog doet.
Op deze manier heb je de controle helemaal zelf in de hand.

Opbergen

Je kunt je voorstellen dat zo’n elektrische bovendeken een aardige temperatuur kan bereiken. Dat heb je dan ook helemaal goed. In sommige gevallen zijn de dekens zelfs in staat om te verwarmen tot wel 65 graden!
Als je het deken niet meer nodig hebt en je wilt deze opbergen, is het dan ook van belang dat je hem eerst helemaal laat afkoelen. Als je dit niet doet vergroot je de kans dat hij mogelijk vlam vat.
Na een lange, koude maar comfortabele winter kan het ook zijn dat je het apparaat een tijdje niet meer nodig hebt. Dat is ook niet gek, want je gaat hem niet gebruiken als het buiten 30 graden is, toch?
Als je het deken dan ook voor een langere periode wilt opbergen is het verstandig om dit te doen in de originele verpakking. Deze is er namelijk op ontworpen dat het apparaat zo veilig mogelijk blijft. Berg hem vervolgens op een droge plek op, zoals een goede kelderkast.
Tot slot is het belangrijk om geen andere objecten op het deken te plaatsen. Als je dit wel doet is namelijk de kans groot dat er wat mis mee gaat. Hier kom je pas achter op het moment dat je het deken uit de verpakking haalt en wilt gebruiken.

Let hierop tijdens je aankoop

Ondanks dat veel elektrische bovendeken met veiligheid in het achterhoofd ontworpen zijn, is het toch altijd goed om op wat punten te letten.
Het eerste, en misschien ook wel meest belangrijke, is de aanwezigheid van een veiligheidscertificaat. Gelukkig is het moeilijk om een deken te vinden die hier niet aan voldoet. Dit komt omdat voordat een elektrisch deken hier verkocht mag worden deze moet voldoen aan een reeks veiligheidsstandaarden. Deze worden op- en vastgesteld door de EU en gelden dus door heel Europa. Dit wordt aangeduid door de letters CE op het apparaat.
Ook is het slim om op te letten wat voor een ontwerp deken je hebt. Ondanks dat menig elektrisch bovendeken gemaakt is van fleece zijn er toch nog verschillende ontwerpen en materialen waar je deken uit kan bestaan. Denk hierbij aan een- of tweepersoons en het aantal warmteregelaars.
Tot slot is het belangrijk om na te gaan wat voor een functies en gebruiksvriendelijkheid het deken heeft. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar het is wel zo prettig als je beschikt over een aantal mogelijkheden zoals:
-         Timer
-         Electro Safe Systeem die het deken uitzet zodat je er drinken op knoeit
-         Automatische temperatuurregeling die ervoor zorgt dat het deken niet oververhit
De combinatie van deze mogelijkheden zorgen ervoor dat je een veilige en comfortabele beleving hebt van jouw deken!

Hoe zit het met kinderen en huisdieren?

Als je een vrolijke viervoeter in je huis hebt of een kind dan wil je eigenlijk niets liever dan met hen knuffelen onder dat comfortabele deken. Toch wordt het eigenlijk ten zeerste afgeraden dit te doen.
Huisdieren kunnen onbedoeld het deken kapot maken. Dit kan komen doordat ze hem kapot krabben met hun nagels of erop kauwen. Hierdoor is het gebruik van het deken niet meer veilig en is het niet verstandig deze nog te gebruiken.
Ook is het niet verstandig om te gebruiken met kinderen. Een kinderhuid is namelijk een stuk gevoeliger dan die van een volwassene. Hierdoor kan een elektrische bovendeken desastreuze gevolgen hebben voor het kind. Ook voor oudere kinderen is het niet altijd even veilig. Doordat zij met de knoppen op het kastje kunnen gaan spelen is het risico groot dat er iets fout gaat.

Conclusie

Een elektrische bovendeken kan een ideale uitkomst bieden voor de koude wintermaanden. Door de stekker in het stopcontact te steken en jezelf comfortabel in te wikkelen zorg je ervoor dat je het nooit meer koud hebt.
Ondanks dat deze dekens veiliger zijn dan ooit tevoren zijn is het wel van belang dat je er nauwkeurig mee om gaat. Als je beschadigingen ziet of het deken is vochtig, gebruik deze dan niet. Ondanks alle veiligheidsmaatregelen bestaat er altijd de kans dat er iets mis mee gaat. Hierdoor kan het deken toch vlamvatten om kortsluiting veroorzaken.
Desalniettemin, als je er zorgvuldig en zuinig mee bent dan kun je veel winters op een veilige en verantwoorde manier plezier hebben van dit comfortabele, warme genot.