Elektrische Onderdeken

MJ8144
17%

MJ8144

49,99
Massage gun

Massage gun

97,00

Stel je voor; het is december. Je bent net thuis van een lange dag werk. Maar om thuis te komen heb je eerst het meedogenloze winterweer moeten trotseren. Maar terwijl je je slaapkamer in loopt om jezelf om te kleden bedenk je je iets! Met een grote glimlach op je gezicht zet je je elektrische onderdeken aan. Je kunt haast niet wachten om te gaan liggen!
Een elektrische onderdeken is de perfecte uitkomst voor iedereen die graag een warm bed bestijgt na een lange dag.
Maar hoe werkt een elektrische onderdeken? En zijn deze niet brandgevaarlijk?
In dit artikel kijken we precies naar de werking, het nut en alle ander zaken die bij elektrische onderdekens komen kijken.

Wat is een elektrische onderdeken?

De naam zal het ongetwijfeld al wel een beetje verklappen. Een elektrische onderdeken is een deken die zichzelf opwarmt door elektriciteit.
In tegenstelling tot de populaire elektrische bovendeken, is een onderdeken niet iets waar je onder ligt. In tegenstelling zelfs, je ligt erop.
Een elektrische onderdeken is erop ontworpen om jouw bed heerlijk warm te maken voordat jij erin duikt. Hierdoor hoef je je nooit meer zorgen te maken over een ijskoud bed tijdens de gure maanden van het jaar. Het deken wordt opgewarmd door verwarmingselementen. Deze worden opgewarmd door elektriciteit.
Vandaag de dag beschikken zo goed als alle onderdekens wel over een controlekastje. Hiermee kun je de verschillende functies van het deken gebruiken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de temperatuur en het instellen van de timer.
Een elektrische onderdeken is eigenlijk dus een soort extra laag die tussen jou en je matras ligt. Hierdoor worden deze vaak gemaakt van comfortabele stoffen zoals fleece, polyester en katoen.
Elektrische onderdekens zijn verkrijgbaar in een- en tweepersoonsmodellen. Hierdoor heb je altijd een onderdeken die op en bij jouw bed past.

De voordelen van een elektrische onderdeken

Natuurlijk is het verstandig om te gaan kijken naar de voordelen die een elektrische onderdeken met zich meebrengt.

Comfortabel warm

Laten we beginnen met de meest voor de hand liggende. De elektrische onderdeken zorgt ervoor dat jij binnen een mum van tijd een comfortabel warm bed hebt. Hierdoor hoef je je nooit meer ongerust te maken over een koud bed in december!
Het plezante gevoel van de warmte zorgt er ook voor dat je makkelijker in slaap komt. Doordat je lichaam sneller en makkelijker tot rust komt is de kwaliteit van slapen een stuk beter. Je zult je dus ook nog eens een stuk fitter voelen als je een elektrische onderdeken gebruikt!

Vermindering rug- en spierklachten

De warmte neemt, naast het comfort, nog een ander groot voordeel met zich mee. Het gebruik van een elektrische onderdeken kan namelijk jouw rug-, nek- en spierklachten verminderen. Je kunt het dan ook vergelijken met een warm kompres. Als je dit op een pijnlijke plek houdt, wordt de stijfheid en de pijn een stuk minder. Je spieren gaan zich sneller ontspannen en de last neemt af.
Houdt er wel rekening mee dat als je langdurige en intense pijnklachten ervaart het altijd verstandig is om contact op te nemen met je huisarts!

Geld besparend

Deze klinkt ten eerste instantie een beetje gek. Maar het gebruik van een elektrische onderdeken kan juist ervoor zorgen dat je geld overhoudt!
In de wintermaanden kan het zo zijn dat je in de nacht de verwarming sneller aan laat. Dit is ook niet gek, je hebt geen zin om de hele nacht te rillen van de kou! Door gebruik te maken van een elektrische onderdeken warm je je bed dus op. Dit zorgt ervoor dat je de thermostaat niet meer op volle toeren hoef te hebben om het warm te krijgen.
Het verbruik van moderne elektrische dekens is niet gek hoog. Ze worden ontworpen om zo zuinig mogelijk te zijn. Maar als je van een nog gunstigere energierekening wilt kunnen profiteren kan het nooit kwaad om te kijken naar een model met een timerfunctie. Deze functie zorgt ervoor dat de onderdeken zichzelf na een bepaalde periode van tijd uitschakelt.
Dus je doet niet alleen jezelf een plezier met een elektrische onderdeken, maar ook nog eens het klimaat en je portemonnee!

Minder last van huisstofmijt

Alleen al het denken aan deze minuscule kleine beestjes doet menig mens al laten jeuken. Huisstofmijt kan dan ook een erg vervelende plaag zijn in je huis. Naast dat ze gewoon ronduit kunnen jeuken is er ook nog het risico dat je er een allergische reactie op krijgt.
Jouw bed is dan ook de perfecte broedplek voor deze kleine kruipers. Dit komt doordat zij graag leven in een vochtige omgeving van jouw zweet, dode huidcellen en haren.
Er zijn meerdere onderzoeken geweest naar het effect van elektrische dekens en huisstofmijt. Uit deze onderzoeken is dan ook gebleken dat het gebruiken van een elektrische onderdeken huisstofmijt kan terugdringen met wel 50%.
Dit is dus de ideale uitkomst als je allergisch bent voor dit ongewenste ongedierte.

Hoe zit het met de nadelen dan?

Het is wel duidelijk dat er aardig wat voordelen zitten aan het gebruik van een elektrische onderdeken. Of het nu aankomt op het gebied van comfort of zelfs op gezondheid, de mogelijkheden rijken behoorlijk ver.
Maar niets in deze wereld is perfect en dus ook geen onderdeken helaas.
Want ondanks dat de voordelen eindeloos lijken zijn er ook wel wat nadelen aan het gebruik van een elektrische onderdeken.
Een van deze nadelen is dat, nadat het deken zichzelf uitschakelt, je lichaam weer zal gaan afkoelen. Nu lijkt dat in het begin nog niet zo erg, maar dit kan vrij snel gaan. Doordat je lichaam de warmte van het deken gewend is kun je dus onrustiger gaan slapen of zelfs wakker worden.
Het kan ook zo zijn dat je lichaam gaat wennen aan het gebruiken van een elektrische onderdeken. Hierdoor wordt het moeilijker om in slaap te komen zonder het gebruik van deze.
Tot slot is een elektrische onderdeken, zoals erg duidelijk is, elektrisch. Sommige mensen zijn dan ook gevoelig voor het effect van elektrische apparaten en zij kunnen hierdoor een onrustigere slaap krijgen.
Als je verantwoordelijk en verstandig gebruikmaakt van je elektrische onderdeken dan zijn deze nadelen minimaal. Je moet goed nagaan wat voor jou en jouw lichaam het beste werkt.

Schoonhouden van het deken

Als je vaak gebruikmaakt van een deken dan wordt hij op den duur vies dat is een gegeven feit. Ook met een elektrische onderdeken is dit natuurlijk. Het apparaat is er immers op ontworpen dat je erop ligt, en door de warmte is het onvermijdelijk dat je gaat zweten.
Vroeger was het lastig om deze dekens schoon te maken. Sterker nog, het was eigenlijk niet te doen. De ontwerpen hadden er nooit rekening mee gehouden. Gelukkig is dat tegenwoordig wel mogelijk.
De onderdekens van nu zijn gemakkelijk uit te wassen. Je moet er wel goed op letten dat je de handleiding van het deken eerst raadpleegt voordat je dit gaat doen.
Vaak kun je de kabels van het deken gemakkelijk losmaken. Hierdoor zorg je ervoor dat er geen enkele vorm van stroom meer door het deken kan lopen. Vervolgens kun je hem in veel gevallen simpel in de machine wassen. Nogmaals, let er wel goed op dat je de handleiding raadpleegt. Dit is namelijk niet altijd zo!
Na de wasbeurt is het levensbelangrijk dat je het deken eerst helemaal laat opdrogen. Een vochtig deken zorgt voor een significant verhoogd risico op brand en zelfs elektrocutie.

Verschillende functies

Tegenwoordig beschikken zo goed als alle apparaten die op stroom werken over verschillende functies. Je kunt je lampen makkelijk van kleur veranderen met een druk op de knop en je stofzuiger op verschillende vloertypes instellen.
Hetzelfde geldt dus ook voor elektrische onderdekens. De meeste modellen van tegenwoordig beschikken over verschillende functies.

Bedieningspaneel

Om gebruik te kunnen maken van verschillende functies is het natuurlijk wel handig dat je ze kan besturen. Vroeger waren de elektrische dekens hier niet van voorzien. Het was een kwestie van in het stopcontact prikken en hij stond aan.
Zo zijn de meeste elektrische dekens voorzien van een bedieningspaneel. Hiermee kun je bijvoorbeeld de temperatuur binnen een handomdraai instellen en gebruikmaken van de andere mogelijkheden.

Timer

Dit is misschien wel de meest belangrijke functie van allemaal, de timer. Met de timer kun je instellen wanneer je elektrische onderdeken uitgaat. Dit is natuurlijk van belang als je een beetje op je energieverbruik wilt letten.
Veel timers zijn per uur in te stellen via het bedieningspaneel. Hierdoor kun je ze na een uurtje, maar ook na vier uur af laten slaan.

Oververhittingsbeveiliging

De meeste moderne elektrische dekens zijn voorzien van een oververhittingsbeveiliging. Dit is een beveiliging die het deken automatisch uitschakelt op het moment dat deze te warm wordt. Sinds dat deze functie geïmplementeerd is, is het risico op ongelukken een stuk minder groot geworden!

Gebruik van elektrische onderdeken voor kinderen en dieren

Met een elektrisch onderdeken zorg je ervoor dat je een heerlijk warm bed kunt krijgen zonder deze zelf op te hoeven warmen. Als je dan ook kinderen of huisdieren hebt dan is de kans groot dat deze hier ook gebruik van willen maken. Dat is ook niet gek, het is ook gewoon heerlijk.
Toch wordt het gebruik voor kinderen en dieren afgeraden.
Voor huisdieren wordt het afgeraden omdat zij onopzettelijk het deken kunnen beschadigen. Denk hierbij aan het per ongeluk kapot krabben waardoor de bekabeling schade op loopt of het kauwen op de draden. Zorg er dus altijd voor dat je, als je huisdieren hebt, het onderdeken goed instopt zodat zij hier niet op gaan liggen.
Ook wordt het gebruik door kinderen afgeraden. Jonge kinderen zoals baby’s en peuters hebben een erg gevoelige huid. De kans is dus behoorlijk groot dat een jong kind blijvend letsel overhoudt aan de warmte van het deken. Ook voor oudere kinderen wordt het gebruik afgeraden. Dit komt omdat deze vaak klunziger zijn en makkelijker dingen knoeien op het deken. Ook zijn zij sneller geneigd om te gaan spelen met het bedieningspaneel en deze mogelijk te beschadigen.
Mocht je toch gebruik willen maken van het deken met je kind of huisdier? Kijk dan naar de mogelijkheden in de handleiding.

Onze aanbeveling

Er zijn verschrikkelijk veel verschillende elektrische onderdekens op de markt vandaag de dag. Dit zorgt er af en toe voor dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
Precies daarom hebben we voor jou onze aanbeveling. Hiermee hoef je jezelf niet door een oneindig oerwoud van verschillende dekens te wanen!

Nedis QQP140CWT

Wil jij heerlijk warm kunnen wegdromen tijdens de koudste winternachten? Dan is de QQP140CWT van Nedis misschien wel wat voor jou!
Dit eenpersoons elektrische onderdeken warmt binnen een mum van tijd jouw bed heerlijk op. Het deken beschikt over 9 verschillende warmte standen die je kunt instellen via het bedieningspaneel. Dit bedieningspaneel is overzichtelijk en erg gebruiksvriendelijk.
Hiermee stel je ook gemakkelijk de timer in. Met deze timer kun je het deken makkelijk instellen tussen de 1 en 9 uur. Zo heb je dus complete controle over de temperatuur en wanneer deze moet afslaan. Het LED-indicatielampje laat zien wanneer het deken opwarmt en aanstaat.
Dit deken heeft een actieve beveiliging tegen kortsluiting en oververhitting. Dit vermindert het risico op ongelukken.
Tot slot is het deken volledig machinewasbaar. Pleeg hiervoor wel de gebruiksaanwijzing raad.

Conclusie

We leven in een land waar de winters af en toe behoorlijk fris uit de hoek kunnen komen. Sterker nog, soms is het zelfs ronduit koud!
Gelukkig zijn er veel mogelijkheden die ervoor zorgen dat jouw bedje heerlijk warm slaapt. Zo kun je met een elektrische onderdeken binnen een mum van tijd ervoor zorgen dat je bed op een heerlijke temperatuur is.
De moderne modellen zijn over het algemeen voorzien van meerdere beveiligingen voor oververhitting en kortsluiting. Hierdoor is het nog nooit zo veilig geweest om een elektrische onderdeken te gebruiken.
Welk elektrische onderdeken neem jij in huis voor aankomende winter?

De waardering van www.qqp.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 21 reviews.